Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ;











ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ;



Αθήνα. Ημέρες Κατοχής. Το μόνο φαγώσιμο είδος που υπάρχει σε αφθονία είναι τα χόρτα. Τα εστιατόρια εκτός από χόρτα σερβίρουν επίσης κουκιά, αγκινάρες και σκέτο γιουβέτσι. Στα γλυκά δημοφιλής είναι η σταφιδόπαστα που γίνεται από μαύρες σταφίδες και μοιάζει με κέικ. Όταν είναι δύσκολο να βρεθεί σταφιδόπαστα, ο Αθηναίος αρκείται σε ένα μικρό κομμάτι παστέλι από σουσάμι.



Οι εφημερίδες της εποχής γεμίζουν τις σελίδες τους με άρθρα τα οποία προσφέρουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της έλλειψης των τροφίμων αλλά και της τρομακτικής ακρίβειας που μαστίζει την αγορά.

Βασική συμβουλή είναι να τρώνε τροφές που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία. Αλλά όταν δεν υπάρχουν τι γίνεται; Παραίνεση, λοιπόν, να τρώνε πολλά λαχανικά τα οποία, αν μη τι άλλο, θα εξασφαλίσουν εργασία στο στομάχι!

Υπάρχει έλλειψη ζάχαρης στην αγορά; Πάρτε ξερά σύκα, προτείνουν οι ειδικοί: «Βράστε τα με νερό και μετά αφαιρέστε τα σύκα. Να η ζάχαρη που λείπει για μια νόστιμη κομπόστα με κορόμηλα».



Η πείνα μπορεί να κοπεί με ορεκτικά που …χορταίνουν. Μια πιατέλα ορεκτικά μπορεί να περιλαμβάνει ελιές από τις οποίες έχουν βγει τα κουκούτσια και μέσα έχει μπει ψωμί ή ντομάτα μαζί με μαϊντανό, κάπαρη, ραπανάκια, αγγούρι.

Η σταφίδα εξ αιτίας της μεγάλης θερμιδικής της αξίας σώζει πολύ κόσμο στην Κατοχή και γι αυτό χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Ένας τρόπος είναι η παρασκευή κρέμας για τα παιδιά.

Οι Αθηναίοι αλλάζουν απότομα τις διατροφικές τους συνήθειες. Προπολεμικά έτρωγαν σούπα από ζωμό κρέατος με ρύζι ή ζυμαρικά. Τώρα η σούπα γίνεται μόνο με χορταρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: