Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Θεραπευτική και Ορθόδοξη Εκκλησία


Και όπως σε κάθε κρίση , κάποιοι θα καταβαραθρωθούν(-με), κάποιοι θα σπεύσουν(-με) σαν τα κοράκια να κατασπαράξουν(-με) τα πτώματα και όσους ψυχορραγούν , και κάποιοι θα βρούν (-με) ευκαιρίες αυτογνωσίας, προκοπής και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας η οποία δεν συμπίπτει απαραιτήτως με την αυξημένη αγοραστική δύναμη και την υπερκατανάλωση.


Σε αυτό το κλίμα, μα και σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις δημιουργίας αυτού τού διαδικτυακού μπερντέ υπό την επιφυλλίδα "για την απλή και ήσυχη ζωή συν πάσι τοις Αγίοις", θα παραθέσουμε σε σειρά άρθρων το βιβλίο της δημοσιογράφου κ.Μαίρης Τσολάκα με τίτλο "Φυσική Υγιεινή και Ορθοδοξία" με την ελπίδα να ξεκαθαρίσει η αχλύς γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και να βοηθηθούμε όλοι από την γνωριμία με αποτελεσματικές, φυσικές, αφάρμακες και ακίνδυνες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας των αρρωστημάτων που μάς δυσκολεύουν τη ζωή.


Το βιβλίο γράφτηκε το 1994, γι αυτό και στα κείμενα της συγγραφέως θα παρεμβάλλονται και δικά μας σχόλια προς επικαιροποίηση των δεδομένων και όπου αλλού κρίνεται χρήσιμο.

Ξεκινάμε σήμερα με την εισαγωγή






ΕΙΣΑΓΩΓΗ




Είναι αλήθεια πως γύρω από ορισμένες έννοιες και, ιδίως, πρακτικές, υπάρχει μια ασάφεια, πολλές φορές σκόπιμη, η οποία μπορεί να αποπροσανατολίσει το άτο­μο από τις αρχικές του βλέψεις και να το εκτρέψει σε κανάλια ξένα προς την ελληνορθόδοξη παιδεία του.

Θα ομιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και θα πούμε προς παλιούς και νέους φίλους αυτό που πιστεύουμε, εδραι­ωμένο μέσα από μια δεκαπενταετή πείρα σε υγιεινιστικούς και οικολογικούς χώρους και μια ολόκληρη ζωή κοντά στην Εκκλησία και το Εθνος. Πρέπει να ομολογή­σω πως αν δεν είχα στενότατο σύνδεσμο με την Εκκλη­σία, ίσως να είχα παραπλανηθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όταν απελπισμένη από την κλασσική ιατρική, κα­τέφυγα στη Φυσική Υγιεινή, όπου πραγματικά μπόρεσα ν΄ απαλλαγώ από τα λογιών χάπια και όλα τα δεινά που με ταλαιπωρούσαν. Έτσι γνωρίζω καλά την ψυχολογική κατάσταση ενός αρρώστου, που απελπισμένος κατα­φεύγει στη Φυσική Θεραπευτική. Το μόνο που θέλει, το μόνο που σκέπτεται, είναι να γίνει καλά. Κάθε μέσον, που θα τον απαλλάξει από τα δεινά του, είναι αποδε­κτό, όπως και αυτοί που το επαγγέλλονται. Απογοητευ­μένος από τις μέχρι τούδε θεραπείες, είναι έτοιμος να δοκιμάσει με κλειστά μάτια, ό,τι οι άλλοι του προτεί­νουν...
Στο διάστημα των δεκαπέντε χρόνων, είδα στον εαυτό μου και σε πολλούς άλλους εκπληκτικές ιάσεις, αλλά και κομπογιανιτισμούς από μη ειδικούς, ημιμάθειες, εκμετάλλευση υλική και πνευματική.

Ανθρωποι ανεύθυνοι ή ύποπτοι ως προς τους πραγματικούς σκο­πούς τους, εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία των άλλων, προσπάθησαν με κάθε μέσον (βιβλία, φυλλάδια, περιο­δικά, σεμινάρια, συγκεντρώσεις ιδιωτικές και δημόσιες, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ.) να προσεταιριστούν άτομα, με σκοπό τον προσπορισμό ή άλλες επιδιώξεις, αντίθετες προς τις ορθόδοξες παραδόσεις μας.

Μέσα σ' έναν τόπο που ήκμασε ο ελληνοχριστιανικός πολιτι­σμός, κάποιοι ηθελημένα ή και αθέλητα, ανέμειξαν τις αξίες αυτές με ανατολικές δοξασίες, έμπλεξαν την υγεία με αποκρυφισμούς και στην πραγματικότητα τις απεμπόλησαν, αφού η νοθεία αυτόματα τις καταργεί. Μίλησα για ημιμάθεια, γιατί είμαι σίγουρη πως αν είχαν βιώσει έστω μελετήσει την Ορθοδοξία, θα είχαν μείνει έκθαμβοι από την Ουσία της και θα γνώριζαν ότι τίποτα δεν μπορείς να της προσθέσεις ή να της αφαιρέ­σεις. Έτσι φθάσαμε στο άλλο άκρον. Να βάλλεται η Φυ­σική Υγιεινή, ο φυσικός τρόπος ζωής, η οικολογία, ακό­μη και το υγιεινό διαιτολόγιο με τις υγιεινές τροφές ως αίρεση και να παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη να φοβούνται να τα χρησιμο­ποιήσουν. Και με το δίκιο τους, αφού η ασάφεια, οι κα­κόβουλες φήμες, η εσκεμμένη αιρετική προπαγάνδα συντηρεί όλο αυτό το κλίμα, μια και η αλήθεια θα τη ζη­μιώσει. Γιατί θα αποδειχτεί ότι υπάρχει κλοπή και παρα­χάραξη της πνευματικής ιδιοκτησίας των Πατέρων της Εκκλησίας, των μοναχών, των εκκλησιαστικών συγγρα­φέων, ακόμη και χωρίων της Αγίας Γραφής.
Είναι μεγάλο το εγχείρημα, αλλά πιστεύω ότι ο Θε­ός θα μου επιτρέψει να το φέρω εις πέρας. Πράγματα που τα έχω γράψει αποσπασματικά, που τα λέω στις εκ­πομπές μου, στις ομιλίες μου και προφορικά στον καθέ­να που με ρωτάει, θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά σε βιβλίο, που το ζητούμενο του θα είναι μία απάντηση στο ερώτημα: «Η Φυσική Υγιεινή είναι αντίθετη με το πνεύμα του χριστιανισμού και ειδικότερα της Ορθοδο­ξίας;».
Η ανάπτυξη του θέματος θα είναι απλή και κατανοη­τή, παρά τη δυσκολία του, λόγω του ότι άπτεται της Ια­τρικής και Θεολογίας. Κι αν κάτι δεν ηχήσει καλώς στους ειδικούς επιστήμονες, ας μου το συγχωρήσουν αφού ο σκοπός για τον οποίον γράφεται αυτό το βιβλίο, είναι η σωστή πληροφόρηση και κατ' επέκτασιν η οικο­δομή όσων χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον τις φυσικές μεθόδους θεραπείας και διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: